2017. április 17., hétfő

Mik azok a SMART célok?

Célok nélkül nincsen boldog élet, azonban koránt sem mindegy, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé. De milyenek a „jó” célok? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni akkor, amikor célokat tűzünk ki magunk elé?

Számos kutatás, vizsgálat bebizonyította már, hogy azok az emberek, akik célokkal rendelkeznek, sokkal boldogabbak és elégedettebbek céltalan társaiknál. Lelki egészségünk velejárója, hogy legyenek céljaink, melyek felé elkötelezettek vagyunk. Viszont fontos, hogy csak azok a célok emelik a személy pszichológiai jóllétét, amelyeket megvalósíthatónak értékel és a siker esélyének szubjektív értékelése is magas.




Egy korábbi a Boldogságprogram keretein belül megjelent cikkemben írtam arról, hogy milyen kapcsolatban áll egymással az áramlatélmény, azaz a Flow és a megfelelő célkitűzés.

„A flow állapot létrejöttének három alapfeltétele van:

• világos célok,
• folyamatos visszajelzés,
• a készségek, képességek és kihívások egyensúlya.

A flow akkor jön létre, ha a képességeinkhez mérten választunk feladatot. Fontos, hogy legyen a feladatokban kihívás, mert, ha túl könnyűnek bizonyul, akkor közömbösek maraduk és unatkozni fogunk, ha pedig túl nehéz a feladat, akkor könnyen pánikba eshetünk, szorongani és aggódni kezdünk. Az áramlat tehát akkor jön létre, ha mindkét érték magas.” 

Most azonban egy másik megközelítést szeretnék Nektek bemutatni, a SMART (okos) célokat, ami egy remek módszer a megfelelő cél meghatározásához.

S.M.A.R.T. (Specific, Measurable, Attractive, Realistic & Relevant, Time-Bound)

 ‘S’, mint Specific, azaz SPECIFIKUS

Ne általános célokat tűzzünk ki. Minden cél legyen konkrét, egyértelmű és az adott élethelyzetünkre jellemző. Minden célt a saját képünkre kell formálni.
Az alábbi kérdéseket érdemes megválaszolnunk ahhoz, hogy a leginkább specifikus célt tudjuk kijelölni:
  • KI érintett ebben a célban, az ahhoz kapcsolódó feladatokban, eredményekben?
  • MIT akarok elérni?
  • HOL akarom ezt elérni?
  • MIKOR akarom ezt elérni?
  • HOGYAN akarom ezt elérni?
  • MIÉRT akarom ezt elérni?

‘M’, mint Measurable, azaz MÉRHETŐ

Csak a mérhető célokat tudjuk után követni. Csak akkor tudod biztosan kimondani, hogy elérted a célt, ha mérhető az eredménye. Bármilyen mérési kritériumot, mérőszámot, mutatót használhatsz, de feltétlenül válaszold meg a követező kérdést: „Honnan tudom, hogy elértem a célomat?”

 ‘A’, mint Attractive, azaz ATTRAKTÍV (kihívást jelentő)

Fontos, hogy egyensúlyban legyenek céljaink velünk, a személyiségünkkel és az értékrendünkkel. Egy cél legyen vonzó, kihívást jelentő és lelkesedjünk tőle, de ne haladja meg képességeinket.
Megjegyzés: (Az 'A' betű jelentéseként sok helyen az achievable, attainable szó szerepel (teljesíthető, megvalósítható), ugyanakkor a „realistic” lefedi ezeket a jelentéseket is. Ezért választottam a ritkábban használt jelentést, az "attractive"-ot.)

‘R’, mint Realistic & Relevant, vagyis REÁLIS ÉS RELEVÁNS

A reális cél az, amit el akarsz érni és a képességed is megvan hozzá. Ha túl könnyű célt választunk közömbösek maradunk, ha pedig túl nő rajtunk, akkor könnyen pánikba eshetünk, szorongani, aggódni kezdünk. Mindig számba kell venni az adott életkörülményeinket is, hogy biztosan adottak e a feltételek a cél teljesítéséhez. 

A másik R betű a releváns. A következő kérdéseket válaszold meg annak eldöntéséhez, hogy releváns-e a kitűzött célod: „Érdemes ezzel foglalkoznom?”, „Ez a megfelelő idő, hogy ezzel foglalkozzam?”, „Én vagyok a megfelelő ember ehhez?”, „A körülmények megfelelőek a cél megvalósításához?"

‘T’, mint Time-Bound, vagyis TERVEZHETŐ, ÜTEMEZHETŐ

Mindig legyen határideje céljainknak, ne nyúljon a végtelenbe a megvalósítás. Mielőtt neki látsz a megvalósításnak tisztázd magadban a következő kérdéseket: „Mikor kezdek hozzá?”, „Mikorra / meddig szeretném elérni a célt?”





Összefoglalás: Így lesz hatékony egy célkitűzés!

1. Érvényesüljenek benne a Flow alapelvei.
2. Legyen a cél SMART.
3. Olyan legyen, amit tényleg el akarsz érni, ami tényleg fontos neked.
4. A kitűzött célod ne ütközzön más céljaiddal!
5. A céljaidat pozitívan fogalmazd meg, ne pedig negatívan.
6. Olyan részletesen fogalmazd meg a céljaidat, ahogyan csak tudod.
7. Vesd papírra céljaidat.
8. Legyenek a leírt célok elérhető, látható helyen és minden nap olvasd el őket.
9. Ne feledkezz meg a határidőkről.
10. Időről-időre nézd át a céljaidat, mi az, ami megvalósult, mi az, amit módosítani kell.
11. Ne feledd, a kitartás és az akarat már fél siker!








Béndek Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése