2015. október 30., péntek

Hogyan kezeljük a mindennapi stresszt?



Számos stresszhelyzettel találjuk szembe magunkat nap, mint nap. Az élet megannyi kihívást állít elénk, melyeket igyekszünk sikerrel venni, de mégis elkerülhetetlen, hogy olykor-olykor ne hagyjuk elhatalmasodni magunkon a problémákat. Ilyenkor pedig kialakul a stressz. 



Selye János így határozza meg a stressz fogalmát: „A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybe­vételre.  A stresszt előidéző hatás vagy stresszoraktivitás szem­pontjából mindegy, hogy az a dolog vagy helyzet, amellyel szemben állunk kellemes-e vagy kellemetlen; csupán az számít, hogy milyen mérvű az újraalkalmazkodás iránti szükséglet.”

Megkülönböztetik a pozitív és a negatív stressz hatásokat. A pozitív stressz serkentő hatású, tehát segít a „vészhelyzet” elhárításában és ezt követően pedig hamarosan visszaáll a szervezet a normál szintre.
A negatív stresszt általában valamilyen élethelyzet idézi elő, amiket különböző testi-lelki tünetek kísérhetnek. 

A stressz két fő típusa:
  • ·         fizikai stressz
  • ·         lélektani stressz

A lélektani stressz négy fő típusa:

  • Nyomás: annak a külső vagy belső indíttatású következménye, hogy valamely feladatot vagy tevékenységet korlátozott időn belül vagy egy meghatározott módon hajtsunk végre.
  •  Frusztráció: az igények, motivációk, vágyak, a hatékony teljesítés akadályoztatása.
  • Konfliktus: annak következménye, hogy két vagy több egymásnak ellentmondó, nehezen egyeztethető lehetőség között válasszunk, vagy személyes érdekellentétbe kerülünk másokkal
  •  Szorongás/félelem vagy düh: az észlelt fenyegetésre, sérelemre adott érzelmi reakciók.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a stressz önmagában nem betegség, de ha nem kezeljük megfelelően akár fizikai tünetek formájában is megjelenhet. A legfontosabb kérdés az, hogyan szublimáljuk a stresszt?

Vannak, akik külsődleges, negatív eszközökkel próbálják enyhíteni belső feszültségüket és alkoholhoz, gyógyszerekhez, vagy egyéb tudatmódosító szerekhez nyúlnak.
Munkahelyen, iskolában jelentkezhet a stressz hiányzással, kilépéssel, vagy akár passzivitással is.
Viszont számos lehetőségünk kínálkozik arra is, hogy pozitívan vezessük le stresszhelyzeteinket.
A legfontosabb, amit tehetsz, hogy megkeresed a kiváltó okot és felvázolod magadnak a lehetséges megoldásokat. Gondolkozz, hogy hogyan tudnád eltávolítani a stresszort?
Addig is, amíg nem találod a megoldást, pár technika, melyek segíthetnek Neked az eredményes stresszkezelésben:



Evés helyett:

Ha elöntött az önsajnálat, sokszor evésbe, ivásba, vagy esztelen vásárlásba menekülsz. Az ilyen önrontó pótcselekvések helyett meg kell ismerned önmagadat. Az önismeret segítségével leküldhető a düh, a lelki nyomás, pozitív irányba fordítható a kisebbségi komplexus.

Becsüld magadat!

A kisebbségi érzés általában csökkenti a stressztűrő képességet.

Ne hagyd magadat!

Nem szabad elnyomni a negatív érzelmeket, pláne nem szabad lenyelni, visszafojtani a haragodat. Súlyosak a következményei. Helyette éld meg negatív érzelmeidet is. Hidd el, nagyon sokat tanulhatsz belőlük.

Meditálj!

A meditáció hatékony útja a stressz levezetésének. Találd meg a belső középpontodat és éld át a harmóniát.

Sportolj!

Találd meg azt a mozgásformát, ami igazán közel áll hozzád és szabadítsd fel általa lenyomott energiáidat.

Gondolj bele!

Gondold csak át, mi lesz 1 hét, 1 hónap, vagy 1 év múlva? Vajon akkor is lesz jelentősége annak, amitől stresszes vagy? Mert ha nem, akkor kár idegeskedned miatta….

Beszélgess!

Ha annak érzed szükségét, beszéld ki a problémáidat. Hidd el segíteni fog. Van, amikor már az is elegendő, ha valaki meghallgat.

Gondolat stop!

Továbbá, amint arra eszmélsz, hogy bekövetkezett az érzelmi vihar és a stressz, ne feledd, hogy ott a gondolat stop! Parancsolj megálljt gondolataidnak és amint csak tudsz, igyekezz átállni a pozitív gondolatokra. 


Ne feledd, „Az vagy, amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál.
(Buddha)





Felhasznált irodalom:
Kállai János - Oláh Attila - Varga József: Egészségpszichológia a gyakorlatban.  Budapest, 2007, Medicina Kiadó
Gerard Hargreaves:  Stresszkezelés. Budapest, 2011, Scolar Kiadó 






Béndek Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése